Zelf een trekharmonica bouwen Deel 1.

Ergens in een timmerwerkplaats in een klein dorpje bij mij in de buurt komen sinds begin september 2018 twee oud ingenieurs, Jan en Bas, en een meubelmaakster Anita bij elkaar.

Jan en Bas hebben afgelopen jaren de nodige ervaringen opgedaan met het restaureren en bouwen van balginstrumenten. Ze hebben het plan opgevat om op termijn met een groepje geïnteresseerde harmonicaspelers helemaal zelf een eigen trekzak te bouwen.

Dat wil zeggen de hele kast, balg, tongenblokken en ook discant en baskant. Tongen maken, laten ze voorlopig even over aan de fabrikant Hohner.

Als werkwijze hebben ze gekozen voor ervarend leren. Met vooral praktische oplossingen proberen ze veel kennis op te doen. Hierbij komt natuurlijk ook de houtbewerkingskennis van Anita goed van pas.

Ze dromen nog wel een stukje verder, dat wil zeggen mocht dit allemaal lukken dan treden ze misschien later naar buiten. Ze zouden dan ook andere geïnteresseerden mogelijk kunnen helpen met bijvoorbeeld een workshop of iets dergelijks om ook een harmonica te bouwen. Maar dat is nog wel even ver weg.

– Hebben ze een planning?
Niet echt. Ze werken in nauw overleg met elkaar en bepalen zo werkende weg wat de volgende stappen zijn.

– Zijn ze al gevorderd?
Ja hoor. Er is hout uit één boom aangeschaft genoeg voor zes trekharmonica's.

– Zes?
Ja, ze gaan er eerst alle drie zelf een bouwen om ervaring op te doen met de verschillende keuzemogelijkheden voor afmetingen en constructies.

– Wat is er nog meer gedaan behalve hout aangeschaft?
Onderdelen die ze (nog) niet zelf maken zoals bijvoorbeeld balgkarton, balgleertjes en –hoekjes zijn recentelijk ook aangeschaft.

– En nu?
Nu zijn ze aan het werk om plankjes te zagen en te frezen in de goede maten, en maakt de timmervrouw een mal om de plankjes netjes tot een rechthoekig kastje te verlijmen. Ondertussen zijn ook al enkele balgen in elkaar gelijmd. Binnenkort wordt de balgbekleding uitgezocht en gelijmd.

– Zijn er al foto's te bekijken? Jazeker er is een klein filmpje van gemaakt wat je hier kan bekijken.  

 

Ik heb gevraagd of ik hun project mag volgen en delen met jullie en dat mocht. Kortom zodra ze weer een paar stappen gezet hebben die de moeite waard zijn om te volgen komt er een bericht op mijn website.  

Zelf een trekharmonica bouwen deel 2

Het heeft even geduurd voordat ik een vervolg schreef, maar ondertussen werd er wel gewoon overlegt, ingekocht en vooral gewerkt en veel uitgeprobeerd. Resultaat is dat er balgen gemaakt zijn, beplakt zijn en van metalen hoekjes voorzien zijn.

Bijgaand een paar foto's en twee filmpjes van het geduldige werk van de stof plakken op de balg.

Tot slot een paar filmpjes van internet die aansluiten bij het maken van een balg.

Twee balgspanners speciaal gemaakt om de balg uitgerekt in vast te zetten.

En zo ziet het er uit als ze in de balg zitten en kan begonnen worden met het beplakken van de balg. Hier zie je de balg die Anita aan het beplakken is

 

Bijna klaar .....

En als de hoekjes zijn geplaatst ziet de balg er als volgt uit, samen met de twee houten delen, die inmiddels al klaar zijn:

Twee ander balgen die al helemaal klaar zijn:

En nog een voorbeeld:

Om de balg goed in vorm te krijgen staat hij ook enige tijd in een pers, ook deze is gemaakt en ziet er zo uit:

Van binnen ziet de balg er als volgt uit:

Tot slot bij deze update een foto van de bouwers op mijn verzoek gemaakt, Van links naar rechts Anita, Bas, Wim (recent aangeschoven) en Jan:

 

Zelf een trekharmonica bouwen deel 3

Inmiddels zijn we alweer een paar maanden verder. Waar waren we gebleven?

De balgen zijn bijna klaar. Anita heeft een filmpje opgenomen om te laten zien hoe je het balglinnen bevestigt:

 

Vervolgens gaan we verder met het boren van de gaten aan de diskant (de melodie zijde) dat kan er zo uitzien, daarvoor is eerst een mal gemaakt van hout.

Op onderstaande foto zie je de mal plus het resultaat:

 

Hier zie je het boren met de mal:

 

Kort na het boren:

 

Het resultaat:

Tot slot een paar aandachtspunten in een kleine pdf file van Jan waar je op moet letten bij het boren in aluminium, klik hier om het te bekijken.

 

Webpagina's die aansluiten bij dit onderwerp: 

- kijk eens in de rubriek diversen

- kijk eens op het blog met vragen van spelers