Zelf bladmuziek bundels maken.

In dit artikel leg ik je uit wat je nodig hebt om zelf bundels te maken van de bladmuziek die je verzameld hebt. Je hebt nodig een inbindmachine; bindruggen van plastic en eventueel zwaarder gekleurd papier als voorkant.

 

Bindmachine.

Ik heb al mijn bundels, vele honderden inmiddels ingebonden met de Peach Star binder 21. Deze koste destijds bij de Aldi 18 euro inclusief een doos vol bindruggen. Het apparaat werkt nog steeds goed kortom kijk even om je heen op marktplaats of andere aanbiedingen op internet. Voor 2 tientjes kan je al een goede inbindmachine kopen. (zoek op google op inbindmachine of inbindapparaat).

Bindruggen

Bindruggen is de naam voor de plastic ruggen waarmee je de stapel bladmuziek met elkaar verbind, zodra je de rechthoekige gaatjes in het papier hebt gestanst.

Bindruggen kan je in verschillende kleuren en diktes krijgen. Met een inbindrug met een dikte van 8 mm kan je een bundel met 80 grams papier maken van ongeveer 30 a 35 vellen met een dikkere voor en achterkant. Wil je meer vellen bundelen of dikker papier, dan kan je overstappen op 10 mm inbindruggen.

De prijzen voor inbindruggen variŽren nogal. In de kantoorboekhandel betaal je ongeveer 8 euro voor 100 bindruggen. Op internet betaal je de helft als je even zoekt. Ik koop mijn bindruggen bij Rombouts die is scherp geprijsd en levert kwaliteitsproducten voor een scherpe prijs. Je kan daar overigens ook dozen met minder grote hoeveelheden bestellen bijv 25 stuks.

Papier

In de regel kan je prima volstaan met 80 grams papier voor een bundel. Dit zijn de normale pakken papier die je koopt voor je printer. Zelf gebruik ik voor mijn bundels 100 grams papier, dat is net even wat zwaarder en steviger. Ook dit kan je op internet kopen en ook hier ga ik voor naar Rombouts want die heeft de beste kwaliteit voor de scherpste prijs.

Voor de voor en achterzijde gebruik ik wat steviger papier. Ik gebruik 160 grams papier, daarvan weet ik zeker dat het ook door de printer kan om het te bedrukken. Dat papier is vaak te koop bij winkels als de Action en kost daar heel weinig. Dat is slimmer om in deze winkel te kopen, op internet moet je vaak een pak kopen van 100 vel, maar je hebt maar een paar vellen nodig. Bovendien heb je ze dan ook gelijk in verschillende kleuren.

En hoe moet ik nu inbinden als ik alles in huis heb?

In onderstaand filmpje kun je zien hoe je een bundel kan inbinden met behulp van een inbindmachine en bindruggen

 

Mocht je nog vragen hebben over het inbinden, je kan me gerust hierover mailen, klik hier om me te mailen (klik hier als de mail link niet werkt)

Tot slot: de in dit stuk genoemde namen van bedrijven worden slechts genoemd omdat ik hier goede ervaringen mee heb. Ik heb verder geen enkele binding met deze bedrijven.

Terug naar het menu met het bundel overzicht

Terug naar het overzicht van de artikelen