Bladmuziek lezen vanaf een Ipad of tablet
Aan het einde van dit artikel staan tips
van andere spelers,
over apps die zij gebruiken. Laatste update dec 2021
Bladmuziek
lezen vanaf een tablet of Ipad hoe doe je dat en is dat iets
voor mij? Daar gaat onderstaand verhaal over. Wat zijn de voor-
en nadelen van bladmuziek lezen op een tablet. Dit verhaal wordt
ondersteund met schermfilmpjes om te laten zien hoe het werkt.
Afbakening van model en soort
Vanaf nu spreek ik alleen over een tablet, de Ipad is de tablet van Apple. De verschillen tussen een tablet van Apple en van andere merken worden steeds kleiner. Voor het lezen van bladmuziek kan je elke tablet gebruiken hoe oud ook en van welk merk dan ook. Enige beperking kan zijn dat niet altijd de allernieuwste Apps (kleine programma's die je nodig hebt) het doen. Maar er zijn vrijwel altijd wel alternatieve Apps.
Zelf gebruik ik een hele oude Ipad om mijn bladmuziek van te lezen. Voor de filmpjes moest ik een moderne lenen, want filpmjes kon ik niet maken op dat oude beestje.
De tablets waar dit verhaal over gaat zijn de standaard tablets, deze hebben een schermformaat van ongeveer 19 bij 14 cm, dat is ongeveer de helft van de normale grootte van een vel bladmuziek (dat is normaal gesproken A4 formaat).
Voor- en nadelen van het lezen vanaf een tablet
De boekenlezers onder jullie kennen de discussie vermoedelijk al, omdat ook hier tegenwoordig de keuze is tussen een fysiek boek of lezen vanaf een e reader of tablet. En ook voor het lezen van bladmuziek zijn er soortgelijke voor en nadelen:
Voordelen:
– alle bladmuziek die je op een tablet hebt gezet, heb je altijd bij je en neemt niet meer plek in dan je tablet, echt elke bundel elk los stukje staat keurig gerangschikt op je tablet;
– Je kan heel veel bladmuziek op je tablet zetten, eigenlijk alles wat je hebt, 1000 nummers is geen probleem;
- Zoeken naar bladmuziek is over: je kan heel snel een lied vinden door slechts de titel in te toetsen;
– je hebt altijd voldoende licht bij je als je van een tablet leest, omdat deze van binnenuit verlicht is;
– je kan als je ergens speelt en leuke bladmuziek vindt er een foto van maken en vervolgens kan je het lezen op je tablet;
Nadelen:
– je tablet moet altijd voldoende opgeladen zijn, anders heb je helemaal niets wat je kan lezen;
– een tablet is de helft kleiner dan de meeste A4 formaat bladmuziek, dus ook je bladmuziek is de helft kleiner, A5 formaat;
– je kan minder makkelijk aantekeningen maken zoals vingerzettingen. In betaalde versies van Apps kan dat meestal wel;
– Een lied wat op twee bladzijdes staat kan je niet lezen zonder met je vinger de volgende pagina aan te tikken. Je kan wel een speciaal voetpedaaltje aanschaffen, maar dat kost wel een paar centen;
– er kunnen kosten aan verbonden zijn voor speciale bladmuziek Apps.
– enige kennis in het werken met een tablet is wel handig.
Dit zijn grofweg de meeste voor- en nadelen die aan deze keuze zitten. Laten we er eens een paar verder onder de loep nemen.
Kan ik het wel lezen, op zo'n klein schermpje?
Laten we beginnen met een van de nadelen, de grootte van een tablet. Om te onderzoeken of je de bladmuziek kan lezen heb je een tablet nodig.
Bekijk je dit verhaal vanaf je tablet, zet deze dan nu rechtop op een muzieksteun en klik dan op onderstaande blauwe link. Je krijgt dan een stukje bladmuziek te zien, kijk of je dit kan lezen en spelen.
Bekijk je dit niet vanaf een tablet, pak dan een tablet er bij en ga naar de browser waarmee je op internet surft, dat kan bij een Ipad Safari zijn en bij een Android tablet Chrome of Firefox zijn bijvoorbeeld.
Vervolgens tik je op de adresbalk bovenin www.ggms.nl in. Zo open je mijn website. Ga naar het bladmuziek deel bovenaan in het menu en tik bijvoorbeeld op GC bladmuziek en vervolgens op een titel van een liedje. Zet vervolgens je tablet rechtop in een bladmuziekstandaard op tafel en pak je trekharmonica.
Als je de bladmuziek gemakkelijk kan lezen met of zonder bril, dan is het wellicht interessant om verder te lezen in dit artikel. Mijn ervaring leert dat de meeste mensen dit wel kunnen lezen. Het is weliswaar kleiner, maar door het licht in de tablet zijn de cijfers goed leesbaar.
Is dat niet het geval, dan kan je nog overwegen om een tablet te kopen ter grootte van de bladmuziek (ongeveer A4 formaat), maar deze zijn behoorlijk prijzig. Was je toch al niet enthousiast over het lezen van een tablet dan zou ik het hierbij laten en met net zo veel enthousiasme verder gaan met bundels bladmuziek. Net als fysieke boeken (in plaats van een e reader) kan je daar prima oud mee worden.
Tiny, Klaas en Ronny spelen inmiddels van
een tablet.
Foto toegevoegd mei 2019
Hoe krijg ik de bladmuziek op mijn tablet?
Van bladmuziek wordt nadat het gemaakt is op een computer vaak een pdf bestand gemaakt (een portable document format). Zo is het bestand makkelijk te delen met anderen want op elke computer kan je pdf bestanden lezen.
Wat je nodig hebt om pdf bestanden te lezen is een pdf lezer, ook wel een pdf reader geheten. Soms zit deze al op je tablet en soms moet je hem er op zetten.
Hoe installeer ik een programma om bladmuziek te lezen?
Programma's op een tablet noemen we een App: dat betekent applicatie en heet geen programma, omdat het meestal maar een functie heeft terwijl programma's er veel meer hebben, daardoor is een App veel kleiner in omvang en handiger op een tablet of smartphones, die in alles veel kleiner is dan een computer.
Wat
je dus nodig hebt is een App waarmee je pdf bestanden kan bekijken
en bewaren en misschien wat extra functies als aantekeningen
maken of een metronoom functie.
Voor deze basistaken voldoen bijna
alle pdf readers (pdf lezers) die je in de App store van je Ipad
of in de Google play store van je Android tablet kan vinden. PDF
lezers zijn vrijwel allemaal gratis, soms zitten ze al op je
tablet, op de Ipad zit bijvoorbeeld Ibooks. Als je dat niet
gebruikt voor het lezen van boeken is het zeer geschikt om je
verzameling bladmuziek in onder te brengen.
Er zijn ook pdf readers speciaal voor bladmuziek gemaakt voor de Ipad is dat Forscore en voor de Android is dat Mobilesheetspro, deze kosten respectievelijk 11 en 14 euro. Hier kom ik nog op terug.
In onderstaand filmpje laat ik je zien hoe je een een pdf reader zoekt in de App store van Apple en hoe je deze download. Als je een tablet hebt met het Android besturingssysteem ga je naar de Google play store. Zie filmpje er onder.
Als je een Tablet hebt van een ander merk dan Apple kan je dit filmpje bekijken om te zien hoe je een App zoekt en vervolgens download op je tablet en weer verwijderd.
Drie manieren om bladmuziek pdf bestanden op je tablet te zetten:
- direct vanaf een website;
- via de mail waarin pdf bestanden staan;
- via een opslag in de cloud, zoals dropbox, of Icloud of Google Drive
Bijgaand filmpje laat zien hoe je dit op een Ipad doet:
En zo doe je dat op een tablet:
Alle bladmuziek staat op mijn tablet hoe vind ik nu liedjes?
Als al je bladmuziek op een pdf reader staat, hoe beheer ik dat nu en hoe vind ik deze nummers als ik ergens naar op zoek ben.
Het gaat altijd op dezelfde manier, al doende leert men! Je opent de pdf reader door er met je vinger op te tikken en meestal opent deze met de laatste bladmuziek die je bekeken hebt. Meestal rechtsboven, staat ergens een zoekfunctie: een kleine loep, soms met een tekst er bij, als je daarop tikt kan je de titel van het liedje wat je zoekt intikken plus op enter drukken.
De zoekfunctie kan er zo uitzien bijvoorbeeld:
Of je 100 of 1000 liedjes er in hebt staan, het typen duurt langer dan het zoeken. Dat is een van de grootste voordelen t.o.v. een stapel mappen en losse bladmuziek.
Twee trekharmonica spelers die je verder kunnen helpen als je met (I)Books werkt of wilt gaan werken op een Ipad, zijn Folina Boonstra klik hier voor haar emailadres of Ron Paardekooper klik hier voor zijn emailadres. Je kunt hun benaderen met vragen die je mogelijk hebt.
Betaalde Apps: Forscore en MobileSheetsPro.
Naast de gratis pdf readers heb je ook betaalde varianten die speciaal gemaakt zijn om bladmuziek te lezen. Deze hebben extra mogelijkheden zoals een metronoom, en de mogelijkheid om aantekeningen te maken in de bladmuziek.
De bekendste bladmuzieklezers zijn Forscore voor de Ipad en MobileSheetsPro voor de Android tablet. De kosten zijn rond de 10 a 13 euro.
Zelf gebruik ik sinds een half jaar Forscore, omdat ik me niet gerealiseerd had dat je ook een gewone pdf reader kan gebruiken en omdat ik toevallig een betaalkaart kado had gekregen waarmee ik hem kon kopen.
Er is niks mis met Forscore voor alle duidelijkheid, een hele luxe pdf reader eigenlijk, maar ik gebruik de extra's niet. Voor mij is een tablet vooral handig omdat ik zoveel bladmuziek heb dat ik vaak aan het zoeken ben in mijn bundels (vooral als ik met anderen speel) en daar ben ik nu zo mee klaar.
Ik zal hieronder een filmpje laten zien hoe Forscore er uit ziet en hoe het werkt. Mocht je meer willen weten over dit programma dan kan je Gerard van der Wilt benaderen. Hij werkt al jaren met dit programma, bij hem zag ik het voor het eerst. Je kan hem via deze link mailen. Ook Folina Boonstra klik hier voor haar emailadres werkt met dit programma. Onder aan dit artikel deelt zij een paar van haar ervaringen.
Voordat je naar een kennismaking met Forscore gaat kijken nog even dit:
Heb je een Android tablet en wil je wel eens weten hoe MobileSheetsPro werkt, kijk eens op youtube naar filmpjes. Klik hier voor een handleiding in het Nederlands. Verder kan je met vragen terecht bij Ruud Hoorn, klik hier voor zijn emailadres
Tot zover mijn informatie over het lezen van bladmuziek op een tablet. Uiteraard kan de informatie op jou tablet of Ipad er anders uitzien als in de filmpjes, omdat je een ouder model hebt of juist een nieuwer model.
Datzelfde geld voor de programma's die er getoond worden, ook deze veranderen geregeld.
In de tekst worden verschillende trekharmonica spelers genoemd die op specifieke terreinen meer kennis hebben over bladmuziek lezen op je Ipad of tablet. Uiteraard kan je mij ook benaderen als je vragen mocht hebben, klik dan op deze link en als die niet werkt kijkt dan even bij contact, daar staat mijn emailadres.
Reacties die aanvullend zijn op het artikel worden met toestemming van de speler hieronder geplaatst
Tips en reacties van trekharmonica spelers:
18 maart 2019 Piet Otten:
Ik kwam Piet tegen op de trekharmonicadag in Aldeboarn en daar
heeft hij mij een demonstratie gegeven van de app GoodReader die
hij alweer 4 jaar gebruikt op zijn Ipad. Zowel hij als zijn
vrouw zijn er zeer tevreden over.
Deze is te vinden in de App store en kost € 5,25
13 maart 2019 Henk Oostrom:
ik gebruik op mijn android tablet de app: sheetmusic, via deze
link te vinden:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ryanlothian.sheetmusic
Grootste voordeel: helemaal gratis. Hij doet gewoon wat hij moet
doen.
7 maart 2019 Ruud:
Bij een android tablet kan je ook de bladmuziek rechtstreeks via
een USB poort aan je computer over zetten.
Reactie van Gerard:
Hele slimme tip, niet zelf bedacht. Vermoedelijk is dat ook
mogelijk tussen een Ipad en een Apple computer.
7 maart 2019 Folina:
In Ibooks kun je tegenwoordig ook aantekeningen maken sinds de
update naar ios 12 of zo.
7 maart 2019 Ruud:
Om je een idee te geven van de prijs van een voetpedaal: ik heb
een AirTurn PEDpro bluetooth-voetcontroller & pageturner bij
Bax Music die kost 79 Euro.
10 december 2021 Folina:
Naast de app Ibooks (die tegenwoordig gewoon “boeken” heet) op de ipad gebruik ik nu ook al een tijdje Forscore.
Het voordeel daarvan is dat je de opnames aan de bladmuziek kunt koppelen. Verder kun je aan een nummer genres koppelen, de componist, trefwoorden meegeven zoals bijv. het niveau en etiketten.
Als je een playlist maakt, dan wordt meteen de tijd berekend van het totaal. En bij de playlist kun je gewoon “swipen” naar de volgende blz.
En je kunt bladmuziek over 2 pagina’s in beeld krijgen. Op een gewone ipad wel erg klein, maar ik mezelf getrakteerd op een iPad Pro 12.9
Zeker de moeite waard. Nu zijn 2 pagina’s naast elkaar prima te lezen.
Meer weten: klik hier voor haar emailadres
.