Terugblik over 2018
Wat is er dit jaar gebeurd in mijn trekharmonicaleven je leest het hieronder, uiteraard betreft het deels mijn activiteiten op de website, maar je krijgt ook een blik op van alles wat er om heen zich afspeelt.
Bladmuziek uitgebreid op allerlei plekken
Het bladmuziek repertoire op het eigen deel van mijn website is met minstens 24 nummers uitgebreid, oftewel twee per maand. Belangrijke inspiratiebronnen bij de keuze van nieuw werk zijn met name leerlingen en donateurs. Zo is er dit jaar geregeld Portugees en Russisch repertoire en Klezmer muziek voorbij gekomen. Maar zelf surf ik ook graag over het net en kom dan ook van alles tegen, zoals het prachtige lied: Cu ti li dissi, hier de bladmuziek en hier een video van het lied.
In het deel van Date van de Pol is een nieuw muziekboek
toegevoegd, van Andries Kiers uit 1864, ook minstens 24 stukken.
De laatste stukken van dit boek zijn zojuist toegevoegd,
bekijk ze hier.
Deze maand heeft Date overigens deze bladmuziek en ook andere
bladmuziek geplaatst op zijn eigen nieuwe website,
die je hier kan bekijken. Een mooie toevoeging aan het
trekharmonicalandschap.
En het deel van Paul van Muijen is dit jaar aangevuld met meer dan 80! nummers. Dit is weliswaar geen nieuw materiaal, maar wel weer openbaar gemaakte bladmuziek. We zijn bij de V en er volgen nog een stuk of 20 liedjes met de W in januari.
Bladmuziek divers ....
Een nieuwe loot aan de stam is Jörg Bleymehl een enthousiaste Zwitserse trekharmonica speler, waarmee ik in contact kwam door het bladmuzieknotatie programma Musescore. Hij heeft een aantal eigen composities gemaakt, die gedeeld worden in het GC deel
Ook het samenspeeldeel is wederom uitgebreid met 5 nummers. Dat is niet zo veel, in vergelijking tot de losse liederen, maar het betreft slechts het deel wat op de website staat. Voor deelnemers aan de samenspeelsessies bij mij thuis en voor donateurs is er dit jaar weer een samenspeelboek af gekomen: Deel 7 met wederom zo'n twintig melodieën in 2 tot 4 partijen.
Ook ben ik een belofte nagekomen die ik vorig jaar maakte en is het deel van Sjoukje wat niet op mijn site mag staan beschikbaar gekomen voor donateurs.
Online Video cursus moeilijke stukken leren spelen
Eind eind 2017 ben ik begonnen om een nieuwe videocursus online te zetten: moeilijke stukken leren spelen.
Deze online cursus is een afgeleide van een cursus die ik hier aan de huiskamertafel heb gegeven aan twee groepen spelers. We hebben per keer een moeilijk stuk helemaal geanalyseerd op wat is moeilijk en wat juist niet en hoe zou je het makkelijker kunnen spelen. De spelers kregen de bladmuziek uiteraard mee naar huis en een filmpje per email waarin ik het stuk langzaam voor speel ter ondersteuning.
Deze filmpjes zijn na deze cursus maandelijks gedeeld op mijn site en daar is met veel enthousiasme op gereageerd. Met name het iedere maand aanbieden van iets nieuws word gewaardeerd.
Tip van de maand
Na de zomer ben ik gestart met een nieuw initiatief, tip van de maand. Hierin kunnen spelers een melodie toelichten die op mijn site staat en waar een klein verhaaltje aan vast zit waarom ze deze melodie er uit lichten. Voor komend jaar mag je nog tips insturen heel graag zelfs hier kan je me mailen
Cursus trekharmonicadocent
Dit voorjaar heb ik op verzoek van een trekharmonica speler een cursus nieuw leven ingeblazen die ik al jaren eerder wilde geven maar waar ik toen niet meer dan één speler voor vond. Dit jaar bleek het in betere aarde te vallen want binnen no time was de cursus vol met enthousiaste trekharmonica spelers. Een uitgebreid verhaal over de inhoud van deze cursus stond dit jaar in het Diatonisch Nieuwsblad van september 2018. Daarin geeft Dick Steenbergen een verslag van deze cursus. Via deze link kan je een pdf bestand met dit artikel lezen
Samenspelen met anderen
Al jaren begeleid ik samenspeelgroepen, momenteel draaien er drie: een voor de CF een voor de GC en een voor AD gestemde trekharmonica's. Dit jaar is daar op verzoek van beginnende leerlingen een vierde groep bij gekomen. Na de zomer zijn we gestart als proef en recent is besloten door de deelnemers dat we volgend jaar verder gaan.
Alle groepen komen eenmaal per zes weken bij elkaar om samen twee, drie of vierstemmig samen te spelen. De groepen zijn max 5 mensen groep. Af en toe zijn er wisselingen, mocht je interesse hebben laat het me weten dan informeer ik je als er een plek vrijkomt.
Trekharmonicadagen
Dit jaar heb ik geen trekharmonicadag georganiseerd in Zwanenburg. De ruimte die ik had verdween. In diezelfde tijd kreeg ik een aanbod van Ardy Proot, om in Oss een trekharmonicadag te organiseren. Dit voorjaar heb ik daar samen met haar een dag georganiseerd om trekharmonicaspelers uit de regio eens te laten delen in het plezier van samen muziek maken. Hier kan je een klein videoverslag bekijken van deze bijeenkomst.
Deze dag was zo succesvol, dat reeds dezelfde dag is afgesproken om er ook een in het najaar te organiseren, dat is ook gebeurd, hier kan je het verslag van die dag bekijken. En hieronder het filmpje:
Vermoedelijk zou er ook nog wel een vervolg na deze dag komen, ware het niet dat ook hier het gebruik van de locatie stopte.
Maar niet getreurd, Ardy heeft een tweede huisje in Friesland, in Aldeboarn. In het voorjaar gaan we daar een trekharmonicadag organiseren, voorlopig staat die op zaterdag 16 maart 2019 gepland. In januari treden we daar wel mee naar buiten.
Online Video cursus accordeon leren spelen
Ik ben een muzikant die vind dat muziekinstrumenten toegankelijk moeten zijn voor ieder mens, omdat muziek maken een enorme verrijking is van het leven. Dat is tenminste mijn ervaring en die deel ik graag.
Voor sommige is het vloeken in de kerk, maar ik ben niet vies van andere balginstrumenten. Dus als ik manieren vind om mensen te verleiden om andere balg instrumenten te gaan spelen, die ik zelf ook beheers zal ik dat niet nalaten.
Dat schreef ik vorig jaar zomer. Deze zomer heb ik een vervolgcursus gemaakt voor de klavieraccordeon, vanwege het succes van deel 1. Mocht je interesse hebben, of mocht je willen weten hoe die cursus er uit ziet, hier staat de website
En verder ....
Stond er dit jaar in het Diatonisch Nieuwsblad een artikel van mijn hand in de rubriek pimp een deun, dat artikel kan je hier teruglezen.
Volg ik een project waarbij een drietal mensen zelf trekharmonica's gaan bouwen, hier vind je het eerste verhaal
Schrijf ik wel eens een mooi verhaal over wat mij allemaal ten deel valt als ik op internet verblijf. Lees hier het verhaal over componist Arvo Pärt
Voel ik mij een gezegend mens door het feit dat ik zo veel donateurs heb die bereid zijn om mij en daarmee de trekharmonicawereld te steunen. Hierdoor kan ik wederom een uitgebreide bijdrage leveren aan het gratis toegankelijk maken en houden van heel veel bladmuziek. Meer info
Is mijn blog ook weer aangevuld met vragen en uiteraard antwoorden. Via deze link kan je de vragen en antwoorden bekijken op mijn blog Heb je vragen, geen garantie dat ik het antwoord weet, maar geneer je niet.
Is het aantal trekharmonica leerlingen na de zomer behoorlijk toe genomen, waardoor andere plannen zijn blijven liggen. Soms moet er gewoon gewerkt worden!
Komt er nog iets leuks aan komend jaar?
Er komt dus een trekharmonicadag in Aldeboarn aan op 16 maart, zoals het er nu naar uit ziet. In januari lees je hier meer over op mijn site.
In het voorjaar prijk ik waarschijnlijk op de voorkant van het Diatonisch Nieuwsblad, dan staat er een interview met mij in dit blad.
In de zomer hebben ze bij het trekzakfestival in Enkhuizen iets bedacht waar ik een rol in speel, maar daar kan ik verder niet zo veel over zeggen.
Ik ben aan het experimenteren met het lezen van bladmuziek vanaf mijn tablet. Volgend jaar wil ik een artikel schrijven over bladmuziek bekijken op je Ipad of tablet
Ik hoop dat het trekharmonica bouwen project verder vorm gaat krijgen in het daadwerkelijk spelen op deze zelf gebouwde instrumenten.
In de zomer ontmoette ik Wim Vijfwinkel, die heeft een link met Japan, zijn zoon woont daar en hij heeft mij een serie Japanse liedjes gestuurd. In mijn planning stond dat die dit jaar mijn site zouden halen, dat is niet gelukt. Vooral omdat het aantal trekharmonica leerlingen is toe genomen. Ik hoop volgend jaar daar tijd voor te hebben.
Statistieken
Inmiddels is het traditie om af te sluiten met de statistische gegevens die ik jaarlijks kan bekijken. Vorig jaar bijvoorbeeld waren de bezoekerscijfers iets terug gelopen, hoe is het nu?
* Daar zit een verhaal aan vast, simpelweg
omdat ik door de vernieuwde privacywet in mei op zoek moest naar
een andere teller. Ik heb toen gekozen voor Google Analytics. En
vanaf dat moment kreeg ik heel andere cijfers. Ze zakten voor
minstens de helft! Hoe kan dat? Het antwoord is simpel, zij
meten elke bezoeker maar een keer, hoeveel pagina's hij of zij
ook bezoekt. Bij mijn vorige teller kon 1 bezoeker wel 10 keer
geteld worden als hij 10 pagina's bezocht. Met deze nieuwe
teller krijg ik een
preciezer beeld. Ik heb nu dagelijks 141 unieke bezoekers. Dat
lijkt weinig als je bedenkt dat ik er vorig jaar 245 had. Maar
als deze 141 bezoekers bijvoorbeeld twee verschillende pagina's
bezoeken, dan is hun aantal al verdubbeld naar 282 volgens de oude
telling.
Maar eigenlijk kan ik niet meer goed vergelijken, ik moet anders
gaan denken en kijken. Wat ik weet nu is dat er dagelijks 141
mensen mijn site bezoeken. Wat verder interessant is welke
pagina's populair zijn op mijn site. Dat blijken, niet zo
verrassend, de pagina's te zijn met bladmuziek
* De nieuwsbrief groeide dit
jaar verder:
in 2013 naar 280
spelers in 2014 naar 326 spelers
in 2015 naar 353 spelers in
2016 naar 379 spelers
in 2017 naar 413 spelers dit jaar naar 430 spelers. Een stijging van
17
spelers, een gemiddelde stijging. Mocht je lid willen worden van de nieuwsbrief dat kan
hier.
* Mijn
youtubekanaal groeide dit jaar ook verder:
in 2012 naar 160 abonnees in 2013 naar 300 abonnees
in 2014 naar 408 abonnees in 2015 naar 513 abonnees
in 2016 naar 642 abonnees in 2017 naar
781 abonnees.
in 2018 naar 1094 abonnees. Wederom een forse stijging, die mogelijk samenhangt met het
plaatsten van de tweede online accordeon cursus
Tot slot
De managers onder de spelers zullen vermoedelijk gelijk een beeld hebben wat de cijfers hier boven zeggen en wat dat voor de toekomst betekent. Zelf laat ik me niet zo leiden door cijfers (was op school al slecht in rekenen).
Ik laat me vooral leiden door mensen. Mensen die ik ontmoet in trekharmonicaland: face to face, samenspeelgroepen, op les, bij festivals, via de email, telefoon, facebook, youtube of anderszins.
Hen wil ik graag bedanken voor hun reacties, suggesties en ideeën, leuke verhalen en nog veel meer, ook de vele donaties die ik mocht ontvangen, geregeld anoniem. Mooi, het geeft me een heel dankbaar gevoel.
Ook erg leuk, de vele repen chocola die ik dit jaar mocht ontvangen. Een leuke bevestiging van dat bepaalde delen van mijn mijn site goed gelezen worden. Het is prachtig om zo'n pakketje op de mat te horen vallen. Of persoonlijk overhandigd te krijgen. Daar word ik heel blij van!!
Volgend jaar wil ik wat nieuws bedenken op dat vlak. Ook dat is spelen maar dan met de bezoeker van de site en niet met de trekharmonica. Ach ik ben als ik de kans krijg het liefst een groot kind, spelen is gewoon het leukst.
Iedereen alle goeds en een gezond en muzikaal 2019 gewenst!
Tekening gemaakt door Tineke Lemmens