tongenbasknoppenheader

Archief Nieuws 2012

december 2012

Bij het einde van het jaar past een terugblik op 2012. Verder heb ik een drietal inspirerende filmpjes toegevoegd. Tot slot ben ik zelf ook weer eens aan de slag gegaan op Youtube: Hoor je het ruisen der golven en de prachtige Italiaanse Valzer del Mandriano zijn het resultaat. Fijne jaarwisseling gewenst!

Uit Oostenrijk komt een van de bekendste kerstliederen, Stille nacht, heilige nacht, maar ook minder bekende, maar daarom niet minder fraaie liederen zoals "Im woid is so stad". Vrij vertaald "In het woud is het zo stil" dat klinkt al zo prachtig. In het CF en AD deel staat een uitgewerkte versie.

 

Op mijn site staan ook bekendere kerstliedjes. In het leerlingendeel vind je een bundel met 10 kerstliedjes in twee partijen uitgewerkt. En voor de geoefende speler een bundel met acht bekende kerstliedjes met dubbele noten. Ooit rond deze tijd gratis verspreid door drie grote trekharmonica sites.


Verder vind je in het CF deel nog een nieuw nummer aan in dezelfde stijl als "Im Woid is so stad", namelijk "Wann da Mond so Schön scheint". Deze is wel wat pittiger, het zijn alleen maar dubbele noten.
In het GC , AD en Club deel tref je tenslotte La Ciapa Rusa een prachtig melancholisch nummer.


___________________________________________________________ 

Nieuws november 2012

In het CF het GC en het AD deel heb ik nieuwe nummers geplaatst. Een snelle reel in het CF deel, afkomstig uit het bluegrass genre (Amerikaanse volksmuziek). In het GC deel staat ook een stuk in deze sfeer.  Verder trekken we naar het hoge noorden voor onvervalste Zweedse Brud musik.


___________________________________________________________ 

Nieuws oktober 2012

In de afgelopen week hebben zich een kleine dertig mensen aangemeld als speler en als toeschouwer voor Taart en Trekharmonica. Daarmee zit het zaaltje vol op zondag 27 januari 2013 in Zwanenburg. Fijn om te merken dat nieuwe initiatieven zo enthousiast ontvangen worden!


Nieuw in het GC en AD deel: Piemontesina een vrolijk Italiaans nummer. Verder Niestrish 2 een pittig maar goed doorlopend zes achtste stuk.
Nieuw in het CF deel een fraai rustig walsje uit Schotland over de vrouw van de herder: The Shepherds Wife.


Taart en Trekharmonica, nog maar net gewend aan Podium en Pasta of er komt weer een nieuw initiatief? Midden in het trekharmonicaseizoen, om precies te zijn op zondag 27 januari 2013, organiseer ik in nauwe samenwerking met dochter Roos: Taart en Trekharmonica. Meer weten? Klik hier.


Op het youtube deel heb ik een filmpje toegevoegd: de Masurca Tex-Mex in GC uitvoering.
Verder heb ik een aantal trekharmonica's te koop aangeboden: Een Hohner Club in Bes/Es stemming; een nieuw model Hohner Corso; en een vrijwel nieuwe Monika van Weltmeister.


___________________________________________________________ 

september 2012

Voor degene die graag samenspelen is er goed nieuws!! Ik heb een nieuwe samenspeelbundel gemaakt met ruim 20 melodieën, uitgewerkt in twee partijen. Met repertoire variërend van een eenvoudige canon tot pittige tweestemmige stukken. Meer informatie vind je hier.


Het soort muziek waarvan je denkt daar zou ik wel een GC of AD gestemde trekharmonica voor willen aanschaffen, ze staan nu op het GC en AD deel. Mooie stukken volksmuziek uit Amerika (die weer zijn oorsprong heeft in Europa). Een masurca in Tex Mex stijl en een vierkwarts stuk in Zydeco stijl.


Een jong meisje dat je verleidt met haar spel en haar lach; Een dramatisch oorlogslied met een mooie rol voor een trekharmonica; En een oude straatmuzikant die winkelend publiek verleidt met muziek en die steeds enthousiaster gaan meezingen. Kortom de rubriek inspiratie is weer compleet.


De eerste lessen zijn weer begonnen. Twee nieuwe mazurka's en een slaapliedje is de eerste oogst van het nieuwe trekharmonica seizoen. Een Catalaanse mazurka in het CF deel. Een franse mazurka en een Duits slaapliedje zijn te beluisteren en te bekijken in het GC en AD deel


Speciaal voor de beginnende trekharmonica speler die de cursus op mijn site volgt, maar ook voor anderen die hun eerste ervaringen eens willen delen en wellicht rondlopen met allerlei vragen, organiseer ik op vrijdag 12 oktober een huiskamersessie voor beginners. Klik hier voor meer informatie.


Voor gevorderde trekharmonica spelers, dat wil zeggen spelers die wel eens willen samenspelen en daarnaast hun kennis en ervaringen willen delen met anderen, organiseer ik in de maand november een tweetal huiskamersessies. Op vrijdag 9 en 23 november, klik hier voor meer informatie.


___________________________________________________________ 

augustus 2012

In de mooie zomerse dagen heb ik uren in de tuin liggen lezen zoals in een boek van Frances Mayes, een huis in Toscane. Centraal in haar boek staat niet zozeer haar huis als wel de eenvoud van het leven om haar heen. Het inspireerde mij tot een tweetal eenvoudige nummers in het CF deel.


In de rubriek inspiratie: een mooie spontane samenzang tijdens een festival in Ransäter; een oude man op gitaar speelt samen met een jonge accordeonist mooie Sloveense melodieën. En tot slot een oude vrouw met een prachtige stem en een trekharmonica zet een zaal op stelten in Slowakije.


Ben je op zoek naar een trekharmonica? Ik heb een paar filmpjes op mijn site geplaatst van instrumenten die ik momenteel te koop heb staan. Drie degelijke Hohners: een Hohner Corso en twee Clubmodellen. Wanneer je ze eens wil bekijken en beluisteren klik dan hier. 


Na het inspelen van de "te koop" filmpjes heb ik ook nog een paar andere filmpjes opgenomen, deze zijn te vinden op mijn youtube pagina: het zijn Pokarekare Ana een liefdesliedje van de Maori's; een Catalaans volksliedje Jo en tinc un oncle a l'Havana en een eigen nummer Schottisch voor Marlies.


___________________________________________________________ 

Juni 2012

In het CF het GC en AD deel heb ik nieuwe nummers toegevoegd. In het CF twee; in het GC deel zelfs vier! en in het AD deel drie nieuwe nummers. Het betreft een fraaie Canadese wals; Zweedse Kerkmuziek; Hawaiiaanse groeten een Duitse Polka en een Franse Mazurka plus een Franse mineurwals.


In de rubriek inspiratie staan weer drie nieuwe filmpjes: een pittige mars "Gruß aus Waging" gespeeld op een steier; een vrolijke groep trekharmonicaspelers plus begeleidende instrumenten uit Zweden; en uit ons eigen land een mooi stukje muziek van Kok de Koning.


Afgelopen week was de eerste editie van Podium en Pasta een nieuw initiatief . Wat was ook alweer de bedoeling: een laagdrempelig podium bieden voor trekharmonicaspelers, gecombineerd met een uitgebreide pastamaaltijd. Voor een verslag van dit initiatief klik hier.


___________________________________________________________ 

Mei 2012

Zojuist heb ik in het CF het GC en AD deel nieuwe nummers toegevoegd. In het CF en AD deel: Twee kleine Tsjechische nummers en twee melancholische Heimatlieder compleet met teksten.
In het GC deel een Morris dans en een eenvoudige mazurka.


Een filmpje in de rubriek inspiratie verleidde Kees Vermeulen om er bladmuziek bij te maken. Die bleek namelijk (nog) niet te bestaan want de Italiaanse trekharmonicaspeler/componist  Gianfranco Rongo, speelde hem alleen uit zijn hoofd. De bladmuziek staat nu ook onder het filmpje.


___________________________________________________________ 

April 2012

Wil je graag je eigen bladmuziek met cijfers maken, dan kun je aan de slag. In een zestal filmpjes word je wegwijs gemaakt om te werken met het programma Musescore. Compleet met sjablonen om noten en cijfers in te voeren! En een niet onbelangrijk detail: helemaal gratis net als het programma zelf.


Voor Podium en Pasta kan je je helaas niet meer aanmelden. In korte tijd hebben zich ruim 20 spelers en luisteraars aangemeld. Goed om te merken dat nieuwe initiatieven worden beloond! Het initiatief werd ook op gepikt door de Harmonicahoek, die er een artikeltje en een leuk plaatje (zie foto) bij maakte.


In de rubriek inspiratie heb ik een drietal nieuwe filmpjes geplaatst. Een vrolijke straatversie van de Tsjechische variant van Aloha 'oe. Een melancholisch Duits liedje en van het ensemble van Lojze Slak (zie foto) een van zijn bekendste nummers V dolini tihi, vrij vertaald "in de stille vallei".


De lente rukt steeds verder op, getuige deze foto uit mijn tuin. "De winter is vergangen" is een van de nieuwe (redelijk eenvoudige) stukken in het CF deel. De andere titel sluit daarbij aan "lekker weertje". Ook in het GC en AD deel staan nieuwe stukken, deze zijn wel wat pittiger!


Podium en Pasta is een nieuw initiatief om spelers een podium te bieden, terwijl de luisteraars van een pastamaaltijd en een drankje genieten. Ben jij een van die spelers die op dit podium wil staan, of zie je jezelf al luisteren naar enthousiaste spelers, lees meer door op deze regel te klikken.


En verder: is er nog één plek vrij op de huiskamersessie voor beginners op vrijdag 27 april. Ook op de huiskamersessie van 11 mei is nog één plek vrij. En ben ik bezig aan de voorbereidingen om de cursus Musescore in de vorm van filmpjes op mijn site te zetten.


Voor degene die het gemist hebben (zelfs op facebook zag ik al een bericht) er was op 1 april jl een zeer geslaagde samenspeeldag. Wil je daar meer over lezen en een paar foto's bekijken: Klik hier
___________________________________________________________ 

Maart 2012

Ben je op zoek naar een goede gebruikte trekharmonica, kijk dan eens op de Te koop pagina. Vandaag ben ik eindelijk in de gelegenheid geweest om een drietal nieuwe filmpjes op te nemen. De prijzen variëren van 225 tot 700 euro. 

Als voorbereiding op de cursus musescore heb ik nog twee stukken uitgewerkt in dit programma. Beide stukken zijn voor een éénrijer geschreven, maar uiteraard prima te spelen op een CF of GC bv. Verder heb ik ook 2 mp3's toegevoegd bij het nummer Exose.


Met een zekere regelmaat voeg ik wel links toe op mijn site, zonder daar veel aandacht aan te besteden. Nu heb ik er een toegevoegd die wel enige aandacht mag hebben: Niet alleen staat er veel achtergrond informatie over oude Hohner trekharmonica's op dit blog, maar ook allerlei andere boeiende artikelen.


In de rubriek ter inspiratie heb ik een drietal nieuwe filmpjes geplaatst. Een fraai Italiaans slaapliedje, een vrolijk trio Slowaakse muzikanten (zie bijgaand plaatje) en een mooi melancholisch gezongen nummer. Tot slot heb ik in het CF deel nog een nieuw walsje geplaatst.


___________________________________________________________ 

februari 2012

Voor degene die nog niet zo vertrouwd zijn met de computer, maar wel de cursus trekharmonica spelen volgen heb ik een filmpje geplaatst: hoe werken de youtubefilmpjes.
Verder is de tweede datum bekend van de cursus musescore, die is op vrijdag 20 april as.


Op het CF GC AD en Club deel heb ik nieuwe nummers geplaatst. Speciale aandacht graag voor de mp3 bij het Club nummer Gracelands van Phil Cunningham, gespeeld in twee registers op een vrijwel nieuwe blauwe Weltmeister Club 332 (die overigens ook te koop is, advertentie volgt nog).


Thuis lukt het prima, maar tijdens optredens trillen de vingers ineens, om nog maar te zwijgen van allerlei andere spanningen die je ineens ervaart. Hoe los je dat nou op? Peter van Dortmondt, een ervarings-deskundige, schreef een artikel over podiumvrees met erg goede adviezen. 


Ondertussen is mijn steier verkocht aan een speler, die er heel blij mee is. En hebben jullie even geduld moeten hebben voordat ik mijn site bijwerkte, omdat ik druk bezig was met de komende samenspeeldag, huiskamersessies en de voorbereidingen voor de cursus Musescore.


___________________________________________________________ 

Januari

Op het CF en AD deel heb ik een fraai Italiaans walsje geplaatst. Dit nummer hoorde ik voor het eerst op Youtube, zoals wel vaker het geval is. Wil je het origineel horen kijk dan bij achtergronden bij de bladmuziek. In die rubriek  staat meer informatie over de achtergrond van elk nummer.


De foto's hierboven en hiernaast zijn gemaakt door Viviane Süssmeier. Zij leert haar enthousiaste kleinkinderen trekharmonica spelen aan de hand van de cursus plus bundels op deze site. Zij zijn in korte tijd al aan hun tweede bundel toe! Het is een van de vele leuke reacties die ik ontvang over deze cursus.


In het youtube deel zijn een tweetal nieuwe filmpjes geplaatst. Ersther Vals en Blossom and the rain.
De Basiscursus Musescore die op 16 maart gepland staat is vol. De eerste aanmeldingen voor een tweede basiscursus zijn al binnen. Mocht je interesse hebben? Klik hier voor alle informatie. 


 

Voor degene die op zoek is naar een eenvoudige degelijke trekharmonica, ik heb er momenteel twee te koop: Een Hohner Erica in CF en een Hohner Club model IIB. Verder kom ik degene tegemoet die overwogen mijn steier te kopen maar aarzelden vanwege de prijs, hij is 100 euro in prijs verlaagd!!


Langzaam druppelen de huiskamersessies vol evenals de samenspeeldag op 1 april as. Aarzel niet te lang, want er zijn grenzen aan het aantal spelers.   Huiskamersessies voor gevorderden op 23 maart en 11 mei. En huiskamersessies voor beginners op 27 april en 8 juni. 


Ter inspiratie een drietal nieuwe filmpjes.
Op 16 maart vind de eerste basiscursus Musescore plaats. Inmiddels heb ik ook de eerste zichtbare resultaten van de lay out klaar: ik heb het nummer Exose in twee partijen uitgewerkt in Musescore. Klik hier als je het resultaat wilt bekijken.


In het CF deel heb ik drie nieuwe nummers geplaatst. Twee oude boerendansen. Geen gemakkelijke stukjes, hoewel ze dat op het eerste gezicht wel lijken. Maar die boeren hadden er vroeger een stevig tempo in. Als derde zit er ook een wat eenvoudiger Spaans walsje bij.De planning voor allerlei bijeenkomsten voor de eerste helft van het jaar is klaar: Zo staat er een samenspeeldag gepland op zondag 1 april as; en een aantal huiskamersessies voor zowel gevorderden als beginners. Klik op de blauw onderstreepte delen voor meer informatie.


Overweeg je wel eens om zelf bladmuziek van cijfers te voorzien maar ontbeer je de kennis en vaardigheden? Ik wil in het voorjaar, bij voldoende belangstelling, een basiscursus geven om te leren werken met een gratis muzieknotatieprogramma Musescore, meer weten klik hier


 

Laatste nieuws