Terugblik over 2019
Wat is er dit jaar gebeurd in mijn trekharmonicaleven je leest het hieronder, uiteraard betreft het deels mijn activiteiten op de website, maar je krijgt ook een blik op van alles wat er om heen zich afspeelt.
Bladmuziek uitgebreid op meerdere plekken
Het bladmuziek repertoire op het eigen deel van mijn website is dit jaar fors uitgebreid. Maar liefst 40 nummers zijn er bij geplaatst, meer dan drie per maand! Belangrijke inspiratiebron bij de keuze van nieuw werk zijn vooral leerlingen. Zij verleiden mij om nummers te bewerken die zij graag spelen, maar ook verleiden ze mij om, zoals dit jaar, meer eenvoudige mineurwalsjes te maken, dat heb ik gedaan en daar bleken meer mensen blij van te worden. Ze staan niet alleen in het CF deel, maar ook in het leerlingendeel.
Bladmuziek diversen
Een nieuwe ontwikkeling is de pagina met bladmuziek diversen, afkomstig van verschillende spelers. Zo hoorde ik dit jaar een paar fraaie nummers in Grou bij het jaarlijkse concert van THC Oostergoo. Deze bleken geschreven door Rein Mebius en hij vond het goed dat ik ze op mijn site plaatste.
Maar ook Wim Vijfwinkel die een hele reeks Japanse liedjes heeft bewerkt vond het een goed idee om ze hier op dit nieuwe deel van mijn site te plaatsten.
De rubriek begon echter al begin van dit jaar met een stuk van Henk Oostrum, hij bewerkt geregeld stukken voor zijn vrouw Annette die trekharmonica speelt en wilde op deze manier iets terugdoen voor de cursus werken met musescore.
Al deze muziek kan je hier bekijken en beluisteren
Tip van de maand
Dit hele jaar liep de tip van de maand nog door, dankzij verhalen van allerlei spelers. Maar langzaamaan drogen de verhalen op en heb ik besloten dat deze rubriek na ruim anderhalf jaar stopt. Zo ontstaat er weer ruimte voor andere initiatieven, heb je suggesties laat het me weten wil je eens door de verhalen van trekharmonica spelers bladeren, klik dan hier.
Samenspelen met anderen
Al jaren begeleid ik samenspeelgroepen,
momenteel draaien er vier: een voor de CF een voor beginnende CF
spelers, de GC groep en een voor AD gestemde trekharmonica's.
Alle groepen komen eenmaal per zes weken bij elkaar om samen twee, drie of vierstemmig samen te spelen. De groepen zijn max 5 mensen groep. Af en toe zijn er wisselingen, mocht je interesse hebben laat het me weten dan informeer ik je als er een plek vrijkomt.
Komend jaar komt er een nieuwe bij die niet in Zwanenburg is, maar in Wijhe, vlakbij Zwolle. Daar is afgelopen maand overleg over geweest met Frans Domen. En het groepje zit inmiddels al vol.
De bladmuziek voor deze groepen maak ik zelf in overleg met de spelers. Inmiddels zijn daar 7 bundels van gemaakt en dit jaar, in de laatste maand is deel 8 afgemaakt (gaat heel veel tijd in zitten, niet alleen de bladmuziek maar ook in het inspelen van alle partijen, maar is gelukkig leuk en dankbaar werk). Deze bundels zijn alleen voor leerlingen en voor donateurs beschikbaar.
Trekharmonicadagen
Dit jaar heb ik, of beter heeft Ardy Proot twee trekharmonica dagen georganiseerd in Aldeboarn. Zij faciliteerde alles en ik regelde de inhoud van de dag. De opkomst was zo overweldigend de eerste keer, een kleine 30 spelers, dat we bij de tweede keer in het najaar besloten hadden een grens te trekken bij 20 spelers. De locatie was zeer geschikt, maar niet zo groot. Aldoende leert men niet alleen trekharmonica spelen, maar ook trekharmonica dagen organiseren. Ons enthousiasme en moeilijk nee kunnen zeggen speelde ons parten.
Van beide dagen zijn filmpjes gemaakt en een kort verslag van de dag in het voorjaar kan je hier de informatie bekijken en van de dag in het najaar hier
Mogelijk komt er ook in 2020 weer een dag, maar het zou ook zo maar kunnen dat dat niet het geval is, Ardy is met meerdere projecten bezig.
Wat wel al bekend is, is dat er in April komend jaar een soortgelijke dag komt in Zwolle voor de spelers van de Zwolse trekharmonicaclub. Ik moet nadat ik deze terugblik afheb daar nog een stukje over schrijven.
Grote artikelen op de site.
Bladmuziek lezen vanaf een tablet of Ipad hoe doe je dat en is dat iets voor mij? Daar gaat onderstaand verhaal over. Wat zijn de voor- en nadelen van bladmuziek lezen op een tablet. Dit verhaal wordt ondersteund met schermfilmpjes om te laten zien hoe het werkt.
Zo opende in het voorjaar een groot artikel waar veel onderzoek achter schuil ging van zowel mezelf als andere spelers die hier aan meegewerkt hadden. Het bleek een van de populairste artikelen te zijn, wat niet alleen veel gelezen is, maar waar ook veel op gereageerd is. Je kan het hier lezen
Als trekharmonicadocent wil hij vooral aansluiten bij wat de leerling wil. Het speelplezier staat centraal, niet de prestatie: ‘Je zit hier voor je lol’. ‘Ik ben niet van de competitie, ik ben meer een recreant’, zegt Gerard Gerritsen. Mariek Hilhorst sprak met hem in zijn woonplaats Zwanenburg.
Zo opende het artikel in het Diatonisch nieuwsblad welke ook in het voorjaar uit kwam. een groot interview over mijn trekharmonica leven en alles wat daarom heen hangt. Later dat jaar heb ik het (met goedkeuring van de redactie) op mijn website gezet. Je kan het lezen door op de link te klikken
En verder ....
Is de bouw van de trekharmonica die ik volgde tijdelijk gestopt vanwege allerlei practische prive omstandigheden zoals operaties en ongelukken. Het ligt in de bedoeling dat een en ander weer vlot getrokken word in het nieuwe jaar Hier vind je het de eerste verhalen
Ben ik Paul van Muijen (trekzakpagina) dankbaar voor zijn technische ondersteuning om mijn site van een slotje te voorzien waardoor hij beter beveiligd is (dat is te technisch voor mij).
Is
er een speciale bundel gemaakt voor het trekharmonicafestival in
Enkhuizen, vanwege mijn medewerking hier aan, heb ik een flinke
stapel gekregen van de organisatie. Mocht je er een willen
hebben, stuur me dan een mailtje
Verder
heb ik mijn zoekmachine op de site
verbeterd. Deze bleek niet meer voor alle computers goed te
werken. Velen blijken hem niet te kennen gezien de mailtjes die
ik ontvang van mensen die op zoek zijn naar een bepaald stuk
muziek. Hij staat in de rechter menu kolom bijna onderaan.
Misschien ook geen handige plaats. Maar hem verplaatsten op alle
pagina's dat is ook wel een dingetje.
Verder voel ik mij een gezegend mens door het feit dat ik zo veel donateurs heb die bereid zijn om mij en daarmee de trekharmonicawereld te steunen. Dankzij hen is er meer tijd en aandacht gekomen voor de vele dingen die hierboven beschreven staan en die nog gaan komen. Mocht je denken daar wil ik ook aan mee werken, hier vind je meer info
Het
zijn niet alleen donateurs: ook vele andere spelers laten mij
geregeld blijken dat ze mijn trekharmonica activiteiten
waarderen. Een van die manieren vind je op dit plaatje. En mocht
je denken wat staat er nou op dat plaatje? Dat is een van de
vele mooie blijken van waardering die ik dit jaar mocht
ontvangen van spelers. Wil je er meer over weten klik dan op dat
plaatje.
Statistieken
Inmiddels is het traditie om af te sluiten met de statistische gegevens die ik jaarlijks kan bekijken. Vorig jaar bijvoorbeeld waren de bezoekerscijfers iets terug gelopen, hoe is het nu?
* Op dit plaatje van Google analytics is goed te zien hoe de frequentie van het aantal bezoekers per dag fluctueert. Vandaag 29 december (de dag is nog niet om) is het aantal van gisteren gemeten en dat zijn 138 unieke (lees verschillende) bezoekers. Toevallig raakte ik met mijn muis bij de schermfoto ook maandag 9 december aan. Je ziet dat er toen 169 bezoekers waren.
Vorig jaar stond de dagteller op het moment van de schermopname op 141 unieke bezoekers. Je zou kunnen zeggen dat het aantal iets teruggelopen is, maar eigenlijk fluctueert het aantal bezoekers tussen de 100 en 150 ongeveer. Met forse uitschieters na een nieuwsbrief bijvoorbeeld. Een mooi aantal vind ik zelf.
Wil je nog meer statistiek zien?
* Op dit plaatje kan je zien wat de populairste pagina's zijn op mijn website. Met die kanttekening dat dat geld voor de afgelopen 3 maanden (90 dagen) Het moge duidelijk zijn dat de bladmuziek het populairst is en daarin word zoals je hierboven al hebt kunnen zien ook het meeste tijd in gestoken.
* De nieuwsbrief groeide dit
jaar verder:
in 2013 naar 280
spelers in 2014 naar 326 spelers
in 2015 naar 353 spelers in
2016 naar 379 spelers
in 2017 naar 413 spelers in 2018 naar 430 spelers.
in 2019 naar 451 spelers die maandelijks de nieuwsbrief
ontvangen.
Mocht je lid willen worden van de nieuwsbrief dat kan
hier.
* Mijn
youtubekanaal groeide dit jaar ook verder:
in 2012 naar 160 abonnees in 2013 naar 300 abonnees
in 2014 naar 408 abonnees in 2015 naar 513 abonnees
in 2016 naar 642 abonnees in 2017 naar
781 abonnees.
in 2018 naar 1094 abonnees. In 2019 naar 1420 abonnees
Tot slot
Volgens de kapitalistische theorieën doe ik het goed, vrijwel alles groeit. En dat schijnt aan de basis van dit systeem te liggen. Echter degene die me beter kent weet dat ik daar eigenlijk helemaal niet mee bezig ben. Ik word er eerder onrustig van, want kan ik dat wel blijven waarmaken. Gelukkig stijgen de bezoekers aantallen op mijn site niet meer, die blijven stabiel, dat geeft me wel rust.
Degene die me kennen weten wel dat ik me vooral laat leiden door mensen. Mensen die ik ontmoet in trekharmonicaland: face to face, samenspeelgroepen, op les, bij festivals, via de email, telefoon, facebook, youtube of anderszins. Hen wil ik graag bedanken voor hun reacties, suggesties en ideeën, leuke verhalen en nog veel meer.
Dit jaar las ik een mooi citaat wat inmiddels een soort lijfspreuk is geworden voor me: Niet de prestatie staat centraal, maar de relatie!
Iedereen alle goeds en een gezond en muzikaal 2020 gewenst!